P-12

Prekindergarten through Grade 12 Education

Questions and Answers
2012-2015 Learning Technology Grant Application

  1. Who is eligible to apply for a Learning Technology Grant?

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Applicants must give nonpublic schools of all denominations within their boundaries the opportunity to participate. Applicants must also include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as those identified as PLA/SURR.

  2. I was forwarded an email regarding the grant and am wondering who can I speak with regarding the grant?

    Answer: As referenced in the grant, questions regarding this RFP needed to have been submitted by email to p12ltg@mail.nysed.gov by close of business April 11, 2012. It is now too late to accept any more questions, either by E-mail or by phone.

  3. In the eligibility section of the RFP, it states that "Applicants must also include at least one PLA/SURR school building in the application."  The link (on page 3) to the school status site, “For information on school and district PLA/SURR schools status, see http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html "All Schools 2011-12 School Year Status” schools are listed as one of four classifications:

    • "In Good Standing"
    • "Improvement"
    • "Corrective Action"
    • "Restructuring"

    Which of these four statuses are PLA/SURR schools?

    Answer: The Board of Regents amended Commissioner Regulation (NYCRR) 100.2(p) to merge the processes of identifying Persistently Lowest Achieving (PLA) schools with the Commissioner’s Regulations of identifying Schools Under Registration Review (SURR).  As a result of this merger, the terminology has been changed from SURR schools to PLA/SURR schools.  “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as those identified as PLA/SURR. For information on school and district PLA/SURR schools status see
    http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html.
    For information on schools in Restructuring (advanced) phase, Comprehensive category see
    http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html.

  4. Are SINI schools considered PLA?
    We are a SINI Year 1 school for ELA. Could you please tell me if we qualify for the grant?
    Can a SINI year 1 school apply for a grant?
    We are a district in improvement status. I would like to clarify if my school/district is eligible?
    Just to clarify…”applicants must also include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding? – a SINI school or DINI district will not qualify to meet this criterion?

    Answer: A school or district in improvement status would not by itself qualify for the 2012-15 LTG application for funding.  Applicants for funding must include a Persistently Lowest Achieving school (PLA)/Schools Under Registration Review (SURR).  “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-15 LTG program include schools in Restructuring (advanced) phase comprehensive category both in NYC and ROS.  Information on restructuring (advanced), comprehensive category schools can be found at http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html. Information on PLA/SURR schools can be found at http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html.

  5. I am looking at the criteria for eligibility for this funding opportunity.  Our Middle School is a SINI Year 1.  Am I correct in interpreting that we are not eligible to apply for this funding?

    Answer: Correct. A school in improvement status would not qualify for the 2012-2015 LTG funding.  School District applicants for funding must include a Persistently Lowest Achieving school (PLA) or a School Under Registration Review (SURR) school. “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-2015 LTG program include schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS.  Information on restructuring (advanced), comprehensive category schools can be found at http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html. Information on PLA/SURR schools can be found at http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html.

  6. If our Middle School is in the first year of improvement for ELA, do we meet the guidelines for PLA/SURR and do we qualify for the Learning Technology Grant?

    Answer: A school in the improvement phase would not qualify for the 2012-2015 LTG funding. Applicants for funding must include Persistently Lowest Achieving (PLA)/Schools Under Registration Review (SURR) schools. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as PLA/SURR.

  7. Can non-Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools apply for a 2012-15 Learning Technology Grant Program funding?

    Answer: Yes, but the district or BOCES applying must include a PLA/SURR school and a nonpublic school of any denomination.

  8. Do you have to be a low performing school in order to apply?  If not, I wish to apply.

    Answer: Applicants for funding must include Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as PLA/SURR. Accountability status of schools, including information on Restructuring (advanced) comprehensive category schools  can be found at:  http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html.  Information on PLA/SURR schools can be found at: http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html

  9. The grant indicates the school district must include a PLA or SURR school in order to apply for the grant. However, if a district has two schools in SINI status, could the district apply for the Learning Technology Grant?

    Answer: No, a district’s LTG application listing only two schools in improvement status would not be eligible to apply for the 2012-2015 RFP.

  10. We have found the list of PLA/SURR schools for 2010-11 on the web page listed in the RFP.   Is there a list of PLA/SURR schools identified in 2011-12?

    Answer: There are no new PLA/SURR schools identified for 2011-12 yet. The schools identified in 2009-10 and 2010-11 will continue to be PLA/SURR for 2011-12.  This link has the lists for both years http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html

  11. I am looking for the list of schools/districts that are PLA (persistently lowest achieving). I don't see that as a listed category under the various levels of schools needing improvement. 

    Answer: Applicants for funding must include Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as PLA/SURR schools  Accountability status of all schools including information on Restructuring (advanced), comprehensive category schools can be found at:  http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html . Information on PLA/SURR schools can be found at:  http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html.

  12. The application says that "Applicants must also include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding." Is this the most up to date list of such schools?

    Answer: As of the date of the release of the 2012-2015 LTG RFP, the most current Accountability status of schools including restructuring (advanced) comprehensive category schools can be found at: http://www.p12.nysed.gov/irs/accountability/designations/home.html.

    See the PLA/SURR list at:   http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html.

  13. The RFP for the 2012-15 LTG states that only PLA/SURR schools are eligible. But it also links to a page that lists schools that are 'in need of improvement'; are all of those schools eligible as well (or only if they partner with a PLA/SURR school)?

    Answer: Including only a school or schools “in need of improvement” would not make the application eligible for funding. Applicants for funding must include Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS, as well as PLA/SURR schools.  See http://www.p12.nysed.gov/irs/accountabiity/designations/home.html for the list of Restructuring (advanced) comprehensive schools.

    See http://www.p12.nysed.gov/account-test/APA/SURR/SURR_home.html for a list of PLA/SURR schools.

  14. I am confused because the application states that eligible applicants are "Public school districts and BOCES, or consortium thereof." Are we eligible to apply as an individual school? We are on the list provided but I was confused if individual schools are allowed to apply?

    Answer: No, individual schools cannot apply.  School Districts must apply on behalf of their schools.  In NYC, community school districts may apply on behalf of their schools, if eligible.  Individual NYC schools if eligible may prepare LTG applications. However all applications must have the signed, written approval (in blue ink) of the community school superintendent or high school superintendent. The legal grant applicant for LTG is the district, not the school. Districts  must also offer the opportunity to participate to nonpublic schools.  Public school districts, Boards of Cooperative Education (BOCES), and consortiums that include them are the only applicants eligible to receive funding under the Learning Technology Grant Program.

  15. Two of our schools have recently been designated to go through the SQR process, does this fall under SURR thus making us eligible to apply for the Learning Technology Grant?

    Answer: No. Listing only schools requiring a school quality review (SQR) in an LTG application would not meet eligibility requirements. Applicants for funding must include Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools as defined for purposes of this grant.

  16. Can a children’s Network (CFN) or any network apply for 2012-2015 Learning Technology Grant on their own for some of the schools we support? Or should the schools apply on their own?

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. A network is not an eligible applicant for LTG.  Also, individual schools cannot apply on their own.  School districts or BOCES apply on behalf of their specifically designated schools.

  17. We are a NYC public school, are we permitted to put in our individual proposal? 

    Answer: An individual school is not an eligible applicant for LTG.  Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. In NYC, community school districts may apply on behalf of their schools, if eligible.  They must also offer the opportunity to participate to nonpublic schools.

  18. Can I write this grant individually (for a school) or is this only available to school districts?

    Answer: An individual school is not an eligible applicant for LTG.  Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof.

  19. I would like to apply for this grant, but am wondering if individual schools are allowed to apply? We are a Title 1 school in dire need of a technology overhaul. If possible I would like to update all computers in our library and buy some I-Pads as well. Please let me know if we qualify to apply for this grant.

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Individual schools cannot apply. Applicants must include at least one PLA/SURR school building or a restructuring (advanced) comprehensive category school in the application to be considered for funding. Determine your official identified accountability status to determine if your district may apply on your behalf.

  20. Does the school have to be a PLA school to apply?

    Answer: Individual schools cannot apply. School districts or BOCES may apply on behalf of their eligible schools.  Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Applicants must include at least one PLA/SURR school or a school in the Restructuring (advanced) Comprehensive category  in the application to be considered for funding

  21. The eligibility criterion on the application specifies a district or consortium has to include at least one PLA/SURR school. Also, the application indicates that the officer signer is the superintendent. I would like to ask whether individual schools are banned from applying on their own.

    Answer: Individual schools cannot apply.  School districts or BOCES may apply on behalf of their eligible schools. The Chief Administrator of the district, BOCES, or NYC community school district making an application must provide a wet ink (blue) original signature on the cover page of the application.

  22. Can any SURR school apply for this grant on their own or does the application have to come from the district or BOCES?

    Answer: Individual schools cannot apply. Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Applicants must include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding or a school in Restructuring (advanced) Comprehensive category.

  23. Does the statement "...must include PLA/SURR schools" preclude those schools that are not from applying?

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof, not individual schools. Applicants must include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding.  For the purpose of the 2012-15 LTG program, “Persistently Lowest Achieving” includes schools in Restructuring (advanced) Comprehensive category, as well as PLA/SURR schools.

  24. Are Charter Schools permitted to apply for 2012-2015 Learning Technology Grant?  Also, are partnerships or consortiums of public schools with charter schools permitted to apply for the LTG?

    Answer: No. Charter schools cannot apply or participate in the LTG Program. Pursuant to the Learning Technology Grant (LTG) statute (Section 550 of Chapter 170 of the Laws of 1994) and Commissioner's Regulation (8 NYCRR 144.8), only public school districts, BOCES, and consortium that include them are eligible to apply for the LTG funds. As charter schools are neither entity, they are not eligible applicants.

    Also, charter schools are not considered non-public schools for purposes of the Learning Technology Grant program.  Education Law 2853(4) provides that        charter schools may be treated as non-public schools for purposes of certain statutes enumerated in section 2853.  The Learning Technology Grant statute is not included in that enumerated list.

    An amendment to section 2853(4) of the Learning Technology Grant statute would be required to permit charter school students to be served as non-public school students by a public school district or BOCES as part of its LTG grant.

  25. Can a charter school be our non-public partner?

    Answer: No.  Charter schools cannot apply or participate in LTG.  Charter schools are not considered nonpublic schools for purposes of the Learning Technology Grant program.

  26. I would like to apply for the Learning Technology Grant Program for my school.  Where would I be able to get the application to apply?

    Answer: Applications for funding may be obtained at http://www.p12.nysed.gov/funding/currentapps.html. Individual schools are not eligible to apply.  School districts or BOCES must apply on behalf of their eligible schools.

  27. Can a school in Good Standing apply for this grant?  Also, is it possible for a school in good standing to partner with a school in need of improvement to share best practices and qualify for the grant funding?

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Individual schools are not eligible applicants for this grant. It is possible for an eligible applicant to submit an application that partners a school in Good Standing with Persistently Lowest Achieving (PLA) /Schools Under Registration Review (SURR) schools or in the Restructuring (advanced) Comprehensive category to qualify for grant funding.

  28. Must a private school be included in an application?

    Answer: Applicants must give nonpublic schools of all denominations within their boundaries the opportunity to participate.

  29. We are a registered private school and would like to partner again for the 2012-15 grant. What do we need to do to begin this process?

    Answer: Contact your school district or regional BOCES Superintendent’s office to discover who might be preparing an LTG application within your school district or BOCES boundaries with whom you might be eligible to partner and participate.

  30. We are a PK-8 nonpublic school with a population of 540 students. Could you advise me as to whom I can contact in my school district to participate in the 2012-15 Learning Technology Grant?  Also, should I contact my district office to find a partner school for the LTG grant?

    Answer: Yes. Contact your school district or regional BOCES Superintendent’s office to discover who might be preparing an LTG application in your district or BOCES, with whom you might be eligible to participate.

  31. I started a foundation that utilizes technology to improve instruction (purchased I-Pads for my Bilingual, Special Education and General Education students). Now I need professional developments and other supporting resources.  I want to apply for 2012-15 Learning Technology Grant; however I noticed that this grant is available to many districts in New York but my district was not included. Can you please advise what I should do in order to benefit from this or any other technology grant you may have?

    Answer: Contact your school district or regional BOCES Superintendent’s office to discover who might be preparing an LTG application in your district or BOCES, with whom you might be eligible to participate.

  32. According to the eligibility criteria, applicants must include at least one PLA/SURR school building. Our BOCES does not have a component district school building that appears on the PLA/SURR list. Does this mean that we are not eligible to apply for the 2012-2015 term?

    Answer: Correct.  Your BOCES would not be eligible to apply.  However you could form a consortium with a neighboring BOCES that has eligible schools in order to apply. Also check the list of restructuring (advance) comprehensive category schools.

  33. As a district, we are interested in applying for the 2012-2015 Learning Technology Grant. However, as a rural district, we have no PLA/SURR schools to partner with in our region. Is there any other means in which we can apply? Currently, our elementary school is in year 1 of Corrective Action and our middle school is a year 1 SINI school. Our district is also identified as being at risk of not meeting the State Performance Plan targets.

    Answer: No, year 1 of Corrective Action or a year 1 SINI school would not, by itself, make a district eligible to apply. Contact your BOCES to see if there are any eligible districts applying with which you could form a consortium.

  34. Our District has 5 schools identified as SINI. We are interested in applying for the Learning Technology Grant just released but a requirement of the grant is that 1 of the buildings be PLA/SURR. For clarification, does this mean that the district is not eligible to apply?

    Answer: The school district would not be eligible if there is not a school identified as PLA/SURR or in the Restructuring (advanced) Comprehensive category included in the application.  A school district can partner with a BOCES or form a consortium where eligible schools exist.

  35. We are a school district whose Middle School is SINI.  None of our school buildings are PLA/SURR.  Can we partner with a school building outside of our district?

    Answer: Yes, an eligible applicant may create a consortium or contract with a neighboring district that includes a PLA/SURR school or a restrucuring (advanced) comprehensive category school to become eligible for the grant.

  36. Can a partnership between two public schools apply:  1 SINI and 1 Non-SINI?

    Answer: No.  One partner would need to be a PLA/SURR identified school or a school identified as Restructuring (advanced) Comprehensive category in order to apply.

  37. Can the grant be written from 2 schools, one being a SURR and one not a SURR?

    Answer: Yes, provided the SURR school is in the PLA/SURR category, or Restructuring (advanced) Comprehensive category. To be eligible for the grant, an eligible applicant as defined within the RFP must include a PLA/SURR in the application. If a district or BOCES does not contain a PLA/SURR school, an eligible applicant may create a consortium or contract with a neighboring district that includes a PLA/SURR school to become eligible for the grant.

  38. Our school is in a district in need of improvement. Our students feed into many district schools, some of which are SINI or SURR. We play a role in helping underperforming schools become high performing schools by producing students that are academically strong. How can we become eligible for the 2012 - 2015 Learning Technology Grant?

    Answer: To be eligible for LTG grant funding, an eligible applicant as defined within the RFP must include a PLA/SURR in the application. In addition, eligible applicants with schools identified in the Restructuring (advanced) Comprehensive category are eligible.

  39. Can a school district without a PLA school apply for Learning Technology Grant funding if the district partners with another district with one or more PLA schools and includes those schools in the project? If yes, can the first district (the one with no PLA schools) serve as the lead applicant and fiscal agent?

    Answer: Yes. If your district or BOCES does not contain a PLA/SURR school or a restructuring (advanced) comprehensive category school, you may create a consortium or contract with a neighboring district that includes a PLA/SURR school to become eligible for the grant. Any eligible applicant could serve as the lead applicant and fiscal agent.

  40. Our school does not have PLA/SURR status but wants to ensure that we do not miss a possible funding opportunity. The email states, "Applicants for funding must include...PLA/SURR schools." Might I interpret this to mean that it does not necessarily exclude non PLA/SURR schools? Could you kindly clarify and indicate how we would be eligible to apply for this grant?

    Answer: If your district or BOCES does not contain a PLA/SURR school or a restructuring (advanced) comprehensive category school, you may create a consortium or contract with a neighboring district that includes a PLA/SURR school to become eligible for the grant.

  41. Our district is not listed on the PLA/SURR list so does that mean we don't qualify for this grant?

    Answer: Eligible applicants must include an identified PLA/SURR school or a restructuring (advanced) comprehensive category school in the application. If your district or BOCES does not contain a PLA/SURR school or a restructuring (advanced) comprehensive category school, you may create a consortium or contract with a neighboring district that includes a PLA/SURR school to become eligible for the grant.

  42. The link within the RFP, regarding the PLA and SURR school lists, directs us to documents that do not clearly identify which schools are being considered by the State as PLA AND SURR.  Are all Restructuring (advanced) schools being considered PLA/SURR? 

    Answer: No, for purposes of this Statewide grant competition, all Restructuring (Advanced) schools are not being considered PLA/SURR. “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-2015 LTG program include schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS or PLA/SURR schools.

  43. If a school is PLA/SURR or Restructuring (advanced) Comprehensive but is also planned to close within a year, can they be a partner school in the application?

    Answer: No. NYSED could not continue to release LTG funds to a program in which the PLA/SURR is closed. A budget amendment would be required if the PLA/SURR school was closed, and such a substantial amendment as the removal of the PLA/SURR school that made the application eligible for funding could not be approved by the NYSED LTG program office. Eligible applicants should not submit applications in which the target PLA/SURR school is scheduled to be closed.

  44. The RFP indicates sub-granting cannot occur. How is this defined and what are the parameters of the rule?

    Answer: The consortium fiscal agent cannot sub-grant funds to any of the consortium members or grant participants. The grantee/fiscal agent may subcontract for services on behalf of all consortium members and grant participants, as long as the guidelines of a minimum of 45% of the project budget used for ongoing, sustained professional development, no more than five (5%) percent of the funds used for program administration, no more than five (5%) percent of the funds used for evaluation, and no more than 45% of the funds used for purchase of equipment and/or supplies are adhered to. Also, the grantee/fiscal agent cannot act as a flow-through for grant funds to pass to other recipients.  NYSED has established a minimum level of direct service of 25% to be provided by the fiscal agent.

  45. Can the consortium lead give grant-purchased supplies or equipment to consortium partners?

    Answer: Yes, a consortium lead can provide supplies and equipment to partners in the grant as long as the guidelines of a minimum of 45% of the project budget used for ongoing, sustained professional development, no more than five (5%) percent of the funds used for program administration, no more than five (5%) percent of the funds used for evaluation, and no more than 45% of the funds used for purchase of equipment and/or supplies are adhered to.

    With regard to the consortium lead providing grant-purchased supplies or equipment to the non-public school, local LEA lending and equipment purchasing and accountability policies and procedures would apply. SED approval of a budget does not supersede local policies and procedures.

  46. Page 4 of the RFP states, “A budget for the first year only (7/1/12 to 6/30/13) must be submitted with this application.” However, the “Page Limits and Standards” section on page 5 indicates the Three-Year Budget Summary form must be completed and Section 8 of the Narrative (“Three-Year Budget Summary”) seem to indicate all three years of the budget need to be presented and discussed in those sections. Is the reference on page 4 strictly regarding the FS-10—meaning applicants only need to complete the FS-10 for the first years but still ALSO need to discuss all three years of the budget in the Three-Year Budget Summary Form and narrative?

    Answer: Yes. Applicants need to complete the FS –10 for the first year of the program, but they also need to discuss and summarize and the three-year LTG program by providing a Proposal Narrative for the Three-Year Program and a Three-Year Budget Summary Form. The application is scored on the three-year budget plan and process as well as the first year budget.

  47. Is it necessary for New York City schools to be located in the same community school district or can schools in neighboring districts collaborate together?  If so, who would be the approving superintendent in that case?

    Answer: Schools in New York City located in the same community school district or in neighboring districts can collaborate together.  The superintendent of the applicant community school district must sign the application.

  48. I am wondering if a Community-based Organization (CBO) can be included as a partner in the grant- for example, the Public Library.

    Answer: CBOs, such as a Public Library, could not serve as an eligible applicant or fiscal agent, but could conceivably participate as a subcontractor for purchased services, professional development, or participate in a grant program in other ways, as long as the application met all the requirements for eligibility.

  49. For the past two cycles our school has been awarded the technology grant for three years, since 2006.  This year we would like to apply. However we were surprised to see the criteria changed to “Lowest Performing and SURR Schools”.
    If possible, could you consider schools that are not SURR or SINI as well?  This opportunity has enhanced the teaching, learning and technology in our community.  Without this grant for the past three years, attaining funding of this nature is challenging.

    Answer: Eligible applicants include public school districts and BOCES or consortiums thereof. Applicants must give nonpublic schools of all denominations within their boundaries the opportunity to participate. Applicants must also include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as those identified as PLA/SURR.

  50. My assistant superintendent has asked me to look into applying for this grant. We believe we may qualify because our High School is in year 2 of restructuring, but we are unclear. Please confirm if we qualify to apply for this grant.

    Answer: “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-2015 LTG program, include schools in the Restructuring (advanced) Comprehensive category both in NYC and ROS. If your school is in this specific restructuring phase and category, an application from an eligible applicant including this school, could be scored and receive funding if successful in the competition.

  51. Is this only for high school or may middle and a high school apply together?

    Answer: Eligible applicants that meet all requirements of this RFP may include any grades or levels of schools P-12.

  52. Does each school receive $50,000 or is it $50,000 to share?

    Answer: Annual budgets for each LTG program (one application) cannot exceed $50,000. How the funding is applied would be specified in the budget portion of the application by the applicant, as long as a minimum of 45% of the project budget must be used for ongoing, sustained professional development, including mentoring and/or in-classroom coaching of teachers to improve instruction using technology, no more than five (5%) percent of the funds may be used for program administration not including indirect costs, no more than five (5%) percent of the funds may be used for evaluation, and no more than 45% of the funds may be used for purchase of equipment and/or supplies.

  53. Does this grant provide $50,000 per year for each of three years for each school associated with a collaboration proposal? Example:  1 parochial school, 1 PLA or SURR school public, 1 high performing school in collaboration. Is this a viable model?  Does each of the three schools receive $50,000 for each year over three years or is it a total of $50,000 for the three schools to share?

    Answer: Annual budgets for each LTG program (one application) cannot exceed $50,000, regardless of how many schools are involved.   In this model, there will be a maximum of $50,000 per year and a maximum total of $150,000 over three years for the three schools to share with funding in years two and three contingent upon legislative approval and the applicant’s successful completion of all necessary requirements under the grant.

  54. Do all three schools have to be high schools?

    Answer: All schools in an LTG project need not be high schools.  Any grade level P-12 is eligible in an LTG application, as long as all other eligibility guidelines are met.

  55. Should the proposal and project focus on Common Core Standards?

    Answer: Program goals are to improve student academic performance in achieving mastery of the New York State Learning Standards including the Common Core State Standards.

  56. The RFP reads “achieving mastery in New York State Learning Standards (including Common Core)”, since there are only Common Core Standards in Literacy, Math and Pre-K, are those the only project-focus areas that are eligible for funding? In other words, would a classroom-based science project be eligible?  Or, would it only be eligible if it included Common Core Math standards? 

    Answer: The Common Core Standards for English Language Arts and Literacy in History/Social Studies, Science and Technical subjects set requirements not only for English Language Arts but also for literacy in History/Social Studies, Science and Technical subjects.  A science project aligned to the New York State Science Learning Standards that met all other eligibility requirements would be allowable.

  57. Are there any meetings/informational sessions coming up regarding this grant that our network team members and our schools can attend?  

    Answer: No, there are no State-wide informational meetings for potential applicants or schools planned by NYSED staff for information about LTG. School districts or BOCES may be planning meetings to discuss potential applications. You would need to contact your district or BOCES to know if any local LTG informational meetings are being planned.

  58. Can a school in good standing partner with a school under state review and be considered for an award (along with the collaborating school)?

    Answer: Eligible applicants must include a PLA/SURR school in the application. “Persistently Lowest Achieving” schools for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well a PLA/SURR. Provided that the applicant meets all of the other requirements, yes, an eligible applicant could include a school in good standing along with a PLA/SURR school and a nonpublic school in the application submitted by a school district.

  59. If our BOCES writes more than one LTG, is it possible for our BOCES to be awarded more than one grant?  I have read the grants several times and I seem to recall that a district/BOCES can only be approved for one grant.

    Answer: An eligible applicant may apply for more than one grant provided the following conditions are met:       
    1. A separate application is needed for each $50,000 grant
    2. The applications must include a different focus and/or different schools
    3. Each application must include a PLA/ SURR school building.

  60. If a BOCES has several schools in their region that are PLA/SURR schools can they apply for more then one application as long as it is a different school and a different focus?

    Answer: Yes, An eligible applicant may apply for more than one grant provided the following conditions are met:           
    1. A separate application is needed for each $50,000 grant
    2. The applications must include a different focus and/or different schools
    3. Each application must include a PLA/ SURR school building

  61. If there are two schools within a district that are PLA/SURR schools can each school have its own application as long as there is a different focus?

    Answer: Yes, a school district that meets all eligibility requirements of this RFP may submit proposals and be awarded more than one grant, as long as each application proposes to serve different eligible schools.

  62. In the past, the Learning Technology Grant program has had the requirement of STEM-focused projects and projects focused on students becoming technologically-literate by 8th grade.  Are these still the primary goals of Learning Technology grants?  Can we include high schools that are grades 9-12 only?

    Answer: The goals of the 2012-2015 LTG program have shifted from the 2009-2012 STEM-focused round to better address the New York State Board of Regents’ Reform Agenda.  These goals are to ensure that all New York State students graduate from high school ready for college and careers, and to help students attain higher levels of performance in the New York State Learning Standards, including the Common Core State Standards. High Schools that are 9-12 may be included in applications, as long as the application meets all other eligibility criteria.

    In addition to addressing the NYS Board of Regents’ Reform Agenda, applicants may choose to implement STEM-focused projects since STEM education and careers is an NYSED Race to the Top (RTTT) priority (See page 23 of New York State: Race to the Top: Selection Criteria and Competition Priorities) (See also the NYSED Application for Participation in Professional Development for Advanced Coursework in STEM, which is funded by RTTT and focuses on building the capacity of STEM teachers in high-needs schools.)

    It is highly recommended that applications address significant improvements in the areas of identification (English Language Arts, Mathematics, High School Graduation Rate) of PLA/SURR schools and Restructuring (advanced) Comprehensive category schools that will participate in the LTG Program.

  63. Is the model where a high performing school, low performing school, and parochial school partner appropriate?

    Answer: The school district applying on behalf of this partnership of three schools is appropriate as long as the low performing school identified in the proposal meets the requirements of PLA/SURR as specified. Yes, this model would be allowable.

  64. Can the evaluator and the professional development vendor be the same entity?
    A:  Yes.  The evaluator and provider of professional development could be a single entity provided that all other eligibility requirements, budgetary requirements, and restrictions are met.  There is no restriction in the LTG RFP prohibiting a single vendor subcontracting for both the PD and the evaluation.

  65. With the status of all of the New York City PLA/SURR schools uncertain as to whether they will exist next year given the proposed changes in school utilization, how will schools in New York City be able to form partnerships?  Will the current schools and their new turnaround format be considered the same entity?  How will leadership decisions about partnerships be maintained with a new school leader most likely in place as well as a different teaching staff in place?  Can the criteria be expanded to include SINI schools in light of this complication?

    Answer: Eligible applicants should not submit applications in which the target PLA/SURR school is scheduled to be closed. NYSED could not continue to release LTG funds to a program in which the PLA/SURR is closed. Annual program budgets consistent with the program proposal are required for review and approval by NYSED LTG program office before the start of each fiscal year. Budget amendments are required for review and approval prior to any changes in planned programs.

    No, the eligibility requirements as stated in the 2012-15 Learning Technology Grant RFP cannot be expand to include SINI schools.

  66. What funding is available for a district that is working very hard and performing well? Any grants for school that are not SURR?

    Answer: Visit http://www.p12.nysed.gov/funding/currentapps.html to learn about more NYSED grant funding opportunities.

  67. As a BOCES, can we qualify to write for the grant if one of our component school districts has been identified as a PLA or SURR school Building?

    Answer: Yes, a BOCES including a PLA/SURR school in the Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category as defined for the purposes of LTG in the grant application is an eligible participant.

  68. I did not see anywhere in the application a time line for notification of award winners.  I was wondering if there was a date or general time period when notification will be sent.

    Answer: Awards will be announced once the scoring of the applications is complete and all necessary approvals are in place.

  69. What defines a consortium?  We have three schools from the same district partnering.  Are we considered a consortium or a partnership?

    Answer: Three schools from the same district do not comprise a consortium. A consortium is made up of multiple eligible grant applicants participating on a single grant application. Individual schools are not eligible applicants for LTG. A consortium must designate one of the eligible applicants to serve as the applicant and fiscal agent for the grant.  The applicant agency must be an eligible grant recipient.  All other consortium members must be eligible grant participants, as defined by the program statute or regulation. In the event a grant is awarded to a consortium, the grant or grant contract will be prepared in the name of the applicant agency/fiscal agent, not the consortium, since the group may not be a legal entity.

  70. Since PLA/SURRs schools in my district (NYC) are all slated to close may I include a SINI school instead?  If not, can I include a local SURR school?

    Answer: Eligible applicants must include at least one PLA/SURR school building in the application to be considered for funding. “Persistently Lowest Achieving” for the purpose of the 2012-2015 LTG program, includes schools in Restructuring (advanced) phase in the Comprehensive category both in NYC and ROS as well as those identified as PLA/SURR.  Work with the community school district in NYC that has a qualified school building not scheduled to be closed, to determine if you can be a partner or applicant for a grant. Eligible applicants should not submit applications in which the target PLA/SURR school is scheduled to be closed.

  71. Can we combine a proposed focus of research-based LT programs in one application?  (i.e., Support for school library program leadership in educational technology AND Building school and district readiness for computer-based testing)

    Answer: Assuming all other eligibility requirements are met in each application, a single LTG application could propose programs with multiple foci, or, two separate LTG applications could propose separate foci. Annual budgets for each LTG program (one application) cannot exceed $50,000. Program budgets from multiple awards cannot be combined.

  72. Of the 45% minimum, what percentage of professional development must be provided by a major outside vendor?

    Answer: There is no requirement for PD provided by an outside vendor. PD for LTG can come from any source, including internal district developed PD. Of the 45% minimum required, anywhere from 0% to 100% could be provided by an outside vendor, major or otherwise.

Back to top

Last Updated: April 23, 2012