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Fall 2013 
 

NCLB Supplement to the Administration Manual  
for the BEDS Personnel Data Form for Teachers 

 
 

Federal Requirement.  The No Child Left Behind Act of 2001 (NCLB) and the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) as reauthorized in 2004 require all 
public school teachers of core academic subjects to meet the federal definition of highly 
qualified.   The only exceptions are teachers who are eligible for extended deadlines, as 
explained in Item A5 of NCLB NYS Field Memo #03-2008, which is available at: 
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html.   Teachers who are not 
highly qualified in Fall 2012 must be making progress toward becoming highly qualified 
as soon as possible pursuant to their local educational agency’s (LEA’s) plan to ensure 
that 100 percent of core classes are taught by highly qualified teachers. 

  
BEDS Personnel Data Form for Teachers.  The Department uses the Basic 
Educational Data System (BEDS) Personnel Data Form for Teachers to obtain data and 
report on progress towards meeting NCLB and IDEA teacher quality goals.  Before 
BEDS Day in October 2013, general instructions for the BEDS Personnel Data Form will 
be posted online at (http://www.p12.nysed.gov/irs/) under Data Collection - BEDS and 
BEDS Personnel Data Forms will be mailed to districts, BOCES and charter schools.  
The fall 2008 NCLB Supplement to the general instructions is attached.  It refers to 
NCLB NYS Field Memo #03-2008 for definitions of all terms. The memo is available 
online at: http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html. It is important 
to prepare for BEDS reporting in fall 2013 by reviewing each teacher’s qualifications for 
classes in core academic subjects in light of the attached supplement and NCLB NYS 
Field Memo #03-2008 and to develop procedures for responding accurately and 
completely to: 

 
 Question number 6, “NCLB HIGH QUALITY PROFESSIONAL DEVELOPMENT” on 

Side 1 of the October 2, 2013 BEDS form;  
 

 Question number 11D, “NCLB items on HIGHLY QUALIFIED” on Side 2 of the 
October 2, 2013 BEDS form; and  

 
 All other questions on the October 2, 2013 BEDS form.   

 
The U.S. Department of Education (USDOE) requires BEDS data for teachers to be as 
accurate and complete as possible.  This means that BEDS forms must: 
 

 be submitted for every individual who is required to be certified (except for teaching 
assistants) pursuant to section 80-1.9 of the Regulations of the Commissioner of 
Education, available at: http://www.highered.nysed.gov/tcert/home.html;   and 

 

 each form submitted must include complete and accurate information.   

http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www.p12.nysed.gov/irs/
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www.highered.nysed.gov/tcert/home.html
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Districts should create and implement written policies and procedures to ensure that 
they submit a BEDS form for every teacher who is required to complete a form, and that 
each submitted BEDS form contains complete and accurate information.  Procedures 
might include comparisons of the number of BEDS forms completed to the number of 
teachers on personnel records as of October 2, 2013, and thorough random checks to 
ensure that teachers only make changes to items that are blank, have asterisks or are 
pre-printed incorrectly.  Similarly, procedures should include a thorough random number 
of comparisons between each teacher’s responses about his/her assignments to other 
sources of the same data, such as class schedules.   These steps will help to ensure 
that school district data are accurately represented in the Department’s reports and 
publications.  
 
Please send your questions: 
 

 about this memo to: nclbnys@mail.nysed.gov   
 

 about certification to: tcert@mail.nysed.gov   
 

 about BEDS forms to dataquest@mail.nysed.gov 
 
 

mailto:nclbnys@mail.nysed.gov
mailto:tcert@mail.nysed.gov
mailto:dataquest@mail.nysed.gov
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FALL 2013 NCLB SUPPLEMENT 
 

ADMINISTRATION MANUAL FOR THE 
BASIC EDUCATIONAL DATA SYSTEM (BEDS) 

PERSONNEL DATA FORM FOR TEACHERS 
 
 

 
New York State uses the BEDS Personnel Data Form for Teachers to 
comply with the teacher quality requirements in the No Child Left Behind 
Act of 2001 (NCLB) and the Individuals with Disabilities Education Act 
(IDEA) as reauthorized in December 2004. 
 
It is important to use instructions in this supplement and the definitions in 
the most recent Fact Sheet to review each teacher’s  qualifications to teach 
classes in “core academic subjects” and to develop procedures for 
responding accurately and completely to: 
 

 Question number 6 “NCLB HIGH QUALITY PROFESSIONAL 
DEVELOPMENT on Side 1 of the BEDS form; and  

 

 Question number 11D, “NCLB HIGHLY QUALIFIED on Side 2 of the 
BEDS form.   

 

 

 

 

If you have questions 
about these NCLB items, 

please contact 
nclbnys@mail.nysed.gov 

 

 
* * *  IMPORTANT REMINDER * * * 

 
As of the date of this publication, the most recent Fact Sheet is NCLB NYS Field Memo #03-
2008 dated June 13, 2008.  Please check: 

http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html . 
   

mailto:nclbnys@mail.nysed.gov
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
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Instructions for NCLB Items 
  
1. General Instructions 
 

Teachers complete BEDS Personnel Data forms but their responses should 
reflect their employer's review of whether they are "highly qualified" for the "core 
academic subjects" they teach as required by NCLB and IDEA and as defined in 
the most recent Fact Sheet issued by the New York State Education Department  
(NYSED) and posted at http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-
2008.html  NCLB requires principals of schools receiving Title I, Part A funds to 
attest in writing annually as to the qualifications of their teachers of “core 
academic subjects.”  BEDS forms should be completed in a way that is 
consistent with those attestations.  Under NCLB, employers are ultimately 
responsible for deciding whether teachers are "highly qualified" for their 
assignments to teach "core academic subjects," receive "high quality 
professional development," and submit accurate and complete BEDS forms. 

 
2. NCLB item on “high quality professional development” on Side 1  
  

Question number 6 asks teachers whether they received “NCLB High Quality 
Professional Development,” as defined in section 9101(34) of NCLB, and posted 
at: http://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/esea02/pg107.html in the prior school 
year so that NYSED can measure progress as required in section 1119 of NCLB.  
Teachers must select one response.  Their options are YES, NO or NOT 
APPLICABLE. 
 
 Teachers who had at least one teaching assignment in the prior school year 

should select either YES or NO.    
 
 Teachers who did not have any teaching assignments in the prior school year 

should select NOT APPLICABLE.  This includes, but is not limited to, new 
teachers, teachers who had a leave of absence in the prior year, and 
teachers who had only non-teaching assignments in the prior year. 

 

3. NCLB item on “highly qualified” for each teaching assignment on Side 2  
 
NCLB and IDEA require teachers to be “highly qualified” for their teaching 
assignments in “core academic subjects.” 
 
 “Core” status of each teaching assignment.  For each reported teaching 

assignment, teachers must determine whether the assignment is CORE, NOT 
CORE or MAY BE CORE by referring to the asterisks next to teaching 
assignment codes on the list of BEDS Assignment Codes for Teachers.  NOT 
CORE should be checked only if the assignment is truly NOT CORE (i.e., has 
no asterisks) or is MAY BE CORE (i.e., has two asterisks) and you determine 
that it does not meet the definition of a CORE assignment.   

http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/esea02/pg107.html
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Asterisks appearing next to BEDS 
assignment code for teachers 

“Core” status of the  
teaching assignment  

 
None 

 
NOT CORE 

 
*  

 
CORE 

 
** 

 
MAY BE CORE  (local decision needed) 

 
 Local decision on “core” status of MAY BE CORE teaching 

assignments.  When a teaching assignment has two asterisks (denoting that 
it MAY BE CORE), teachers must apply the following criteria to information 
that is only available locally to decide whether the assignment is CORE or 
NOT CORE.   

 
The following definitions should be used to determine whether a MAY BE CORE 
assignment is CORE.  

 
o Career and Technical Education (CTE).  A CTE class is CORE only 

when used for credit in a “core academic subject” for a high school 
diploma.  When a certified CTE teacher does not use the Collaborative 
Teaching Model to teach such a class, the class is CORE for the CTE 
teacher.  When a certified CTE teacher does use the Collaborative 
Teaching Model to teach such a class, the class is NOT CORE for the 
CTE teacher, but the class is CORE for the collaborating teacher. 

 
o English as a Second Language (ESL) and bilingual classes.  ESL 

classes are CORE only when (1) teachers use ESL methodology to teach 
“core academic subjects” and are required to have dual certification in 
ESL and the other subject they are teaching or (2) students use an ESL 
class for English credit towards a high school diploma and teachers are 
required to be “highly qualified” in English.  Bilingual classes are CORE 
whenever the teacher covers “core academic subjects” at the instructional 
level of grades K through 12 as the teacher of record. 

 
o Special education and other classes.  Special education and other 

classes are CORE only when teachers provide direct instruction in a “core 
academic subject” in grades Kindergarten (K) through 12 as the teacher of 
record for that subject.  Instruction that supplements or reinforces 
instruction provided by other teachers who are the teachers of record is 
not considered CORE.  For example, instruction provided by a consultant 
teacher, a resource room teacher, or as part of Academic Intervention 
Services (AIS) is NOT CORE. 
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 Response options.  Teachers must select one response for the “NCLB 
Highly Qualified” item for each reported teaching assignment in question 
number 11D.  When a teaching assignment is CORE, teachers must select 
YES or NO based on the definition of ”highly qualified” in the latest Fact 
Sheet.  When a teaching assignment is NOT CORE, teachers must select 
NOT CORE. 

 
Response options on the 
BEDS form for each 
teaching assignment 
(SELECT ONLY ONE) 

 
What the response options mean 

 
YES 

The class is CORE and the teacher is “highly qualified” to teach 
it. 

 
NO 

The class is CORE and the teacher is not “highly qualified” to 
teach it.  

 
NOT CORE 

The class is NOT CORE and the “highly qualified” requirement 
does not apply.   

 
 
4. All responses should be checked for accuracy and completeness by 

employers.   
 

 Question number 6, “NCLB Professional Development” must have one 
response. 

 
 All reported teaching assignments in question number 11D must have one 

response for the “NCLB Highly Qualified” item (YES, NO or NOT CORE).    
 
 For a CORE class, when teachers report YES but NYSED’s certification 

records indicate that the teacher does not meet State certification standards 
for that class (which take into account incidental teaching, approved 
experiments in organizational change in middle schools, and State charter 
school law), NYSED will replace the YES with a NO and give employers an 
opportunity to correct the teacher’s status before data on “highly qualified” 
teachers are publicly reported.  See note for charter schools. 

 
 For a MAY BE CORE class, when teachers report NOT CORE, that response 

will take precedence over any other response that teachers report for the 
same class.   

 
 For a NOT CORE class, including a MAY BE CORE class where a NOT 

CORE local decision was made, teachers must select NOT CORE.  
 

 [Revised] It is important for teachers to report the correct assignment code 
because the CORE, NOT CORE AND HIGHLY QUALIFIED decisions are all 
based on that code.   Please note that NOT CORE courses are not subject to 
the “highly qualified” determination.  
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5. Definitions  
 

All definitions are in the most recent Fact Sheet issued by NYSED and posted at  
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html 
 
 HIGHLY QUALIFIED.  Definitions of “highly qualified” for specific teaching 

assignments are in Part A and the checklists of the Fact Sheet.  
 
 HIGH QUALITY PROFESSIONAL DEVELOPMENT.  The statutory definition 

of “high quality professional development” is in Part J of the Fact Sheet. 
 

Note for charter schools.  
NCLB and IDEA requirements for Charter schools and Non-public Schools 
All charter school teachers who teach core academic subjects, including those teachers 
retained in accordance with the “thirty/five exception,” must also meet the remaining 
requirements for a “highly qualified” teacher applicable to other public schools. They 
must : (1) have at least a bachelor’s degree; and (2) meet the applicable subject matter 
competency requirements. For highly qualified and certification requirements, see the 
Field Memo at: 
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html 
  
In order for BEDS to count as highly qualified up to five charter school teachers 
who have no New York State classroom teaching certificate, charter schools must 
identify the teachers who are using the “thirty/five exception” each year on the 
BEDS ”Charter School Thirty/Five Exception” form available at 
(http://www.p12.nysed.gov/irs/) under Data Collection - BEDS.  If a charter school 
does not identify the teachers who are using the “thirty/five exception,” BEDS will 
consider teachers without New York State classroom teaching certificates to be 
not highly qualified. 
 
 

http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www.p12.nysed.gov/nclb/guidance/memos/03-2008.html
http://www.p12.nysed.gov/irs/

