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Basic Educational Data System (BEDS) Electronic Personnel Master File 
(ePMF) Teaching Positions 

Frequently Asked Questions on Completion of Personnel Data Forms 
2015-2016 Revised 10-28-15 

 
For additional information regarding the ePMF refer to: 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/2014/PMF/home.html 
 
For additional information on the Teacher Access and Authorization (TAA) system refer to: 
https://eservices.nysed.gov/taa/ 

 

 
Who Should Complete an ePMF Form 

# Question Answer 

1 

Who should complete an ePMF 
form? 

Those individuals employed by public school 
districts, charter schools, and BOCES that provide 
direct educational instruction to students. In most 
cases, it would be those individuals defined as 
teaching personnel.  

2 

Who should not complete an ePMF 
form? 

 Individuals not employed on a regular basis; 

 Teachers working exclusively with non-public 
school students;  

 Teacher aides; 

 ROTC teachers; 

 Certified and non-certified teaching assistants;  

 Athletic Directors. 

3 

Do teachers returning from a leave 
of absence complete a personnel 
form upon return to school?          

If they return and the ePMF is open, they should fill 
out a form. If the substitute completed a form for 
the same assignments, the regular teacher should 
not complete an ePMF form. 

4 

Should substitutes complete a 
personnel form? 
 

Substitute teachers, long-term or otherwise, are 
not covered by §3012-c, d unless they are also a 
teacher in the classroom teaching service and are 
serving as the teacher of record.  Districts/BOCES 
will need to collect data elements to support 
teacher of record determinations (Please see 
Sections B2, B3, D1, and M2 of the APPR 
Guidance document posted on EngageNY at 
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-
new-york-s-annual-professional-performance-
review-law-and-regulations.).  Per diem subs 
serving as the teacher of record can be reported if 
on a long-term basis.  
 

http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/2014/PMF/home.html
https://eservices.nysed.gov/taa/
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
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5 

Should an Athletic Director or 
Assistant Athletic Director complete 
an ePMF form? 

Only if they have some other reportable teaching 
assignment(s).  Athletic Directors are not 
reportable because they are considered outside of 
the core academic mission.   

Reporting my Location 

# Question Answer 

6 
What if I am teaching in more than 
one school within a district? 

You would select the district as your location on 
the ePMF form. 

7 

In which school do teachers who 
work in one school, but are paid by 
another school complete an ePMF 
form? 

The teachers should complete an ePMF form in 
the district where they provide instruction. 

 
Using the ePMF Application and Completing the Form 

 

# Question Answer 

8 

Where do I find the ePMF form? The teaching ePMF form is now completed 
electronically and can be found after logging into 
your Teacher Access and Authorization (TAA) 
account at https://eservices.nysed.gov/taa . 

9 

Why don’t I see an ePMF form after I 
have logged into TAA? 

For teachers with existing TAA accounts the 
ePMF form will not be visible in TAA until a 
valid Staff Snapshot record with Field 8 
indicating “TEACHER” for 2015-16 is uploaded 
to Level 2. Check with your district data 
coordinator or building administrator if you do not 
see a form after a successful login. 

10 
What is the deadline to complete an 
ePMF form? 

The Department will lock the application in 
January. Your district may require you to complete 
your form sooner. 

11 
Do I need another PIN for the 
ePMF? 
 

No, the same PIN and TAA login account 
information will be used for Teacher roster and 
ePMF BEDS purposes. 

12 
Where do I get my PIN? PINs are provided to school districts who in turn 

will distribute them to teachers. NYSED does not 
provide PINs directly to teachers. 

13 

Will I have the opportunity to edit the 
data I entered on the ePMF form. 

Yes, if you “Save” the data you can return to it at a 
later date. You must finalize your form by clicking 
“Save and Submit” which will lock your form to 
editing except for administrators who can 
“Unsubmit” to fix errors and “Resubmit” to finalize 
the changes. 
 

https://eservices.nysed.gov/taa
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Reporting my Personal Information 
 

# Question Answer 

14 

What if my personal information on 
the ePMF form is incorrect? 
 

Your name, Teach ID, and date of birth are derived 
from the State Education Department’s Office of 
Teaching Initiatives. If some of this information is 
incorrect, you should contact that office. 
http://www.highered.nysed.gov/tcert/contact2.html 
The ePMF form is not updated as frequently as 
TEACH and may still display your prior name. You 
should still submit your ePMF form. 

15 

If I am new to the district, how do I 
complete the question about 
educational experience? 
 

For teachers new to this district, but previously 
employed in another district, enter “1” for “years 
employed in this district.” For “total years 
employed,” combine all years of professional 
educational experience, including other public 
school districts, nonpublic schools, BOCES, and 
college or university experience.  

16 

 
What should I include when I report 
salary on my ePMF form? 
 

Report the combined amount for base salary, 
longevity and compensation activities that pertain 
to your pedagogical duties.  Do not include extra 
amounts for extracurricular activities such as 
coaching and clubs. For those with teaching and 
non-teaching assignments, report the total salary 
on the ePMF form. 

 
Reporting Assignment Information 

 

# Question Answer 

 
 

17 

How do I determine which 
assignment codes to report? 

 
 
 

Refer to the Teaching Assignment booklet for 
options and select the assignment that most 
closely reflects your assignment(s).  Be sure to 
use assignment code listings from the appropriate 
school year; the codes are revised and updated 
annually to some extent.   Note: Special education 
codes are listed at the end of the Teaching 
Assignment Codes booklet and should be 
considered as the first option for teachers teaching 
students with disabilities. Codes can be 
downloaded from the page where your ePMF form 
is located or from 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/2014/PMF/hom
e.html. 
  

http://www.highered.nysed.gov/tcert/contact2.html
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/2014/PMF/home.html
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/2014/PMF/home.html
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18 

How do I report a quarter or a 
semester class? 
 

Enter Assignment Codes only for those 
assignments you are teaching on BEDS Day.  
BEDS, gathers a snapshot of assignments as of 
the first Wednesday in October. 

 
19 

If I teach 5 classes of the same 
assignment code (e.g., Integrated 
Algebra) with 25 students in each 
class, can I report one assignment 
with a total of 125 students? 

No, do not combine classes and student 
registration numbers.  Report each class 
separately showing the appropriate number of 
students for each class. 

20 

How do I report elementary team 
teaching? 
 

Enter Assignment Code 2612 (Common Branch) 
for your main class, and select the appropriate 
Assignment Code for elementary math, English, 
science, etc. 

21 

Who should count students with 
disabilities in their registration 
numbers for a co-teaching 
assignment? 
 

The General Education Teacher counts all 
students. 
 
The Special Education teacher counts only those 
students with disabilities in the class. 

22 
If I am a librarian, what assignment 
code should I use? 
 

Use the Assignment Code 7412 for Library Media 
Specialist; show mixed grade level as appropriate 
and the leave registration blank. 

23 

What Speech assignment code 
should I use? 
 

If you are serving General Education students, 
use Assignment Code 3155. 
 
If you are serving Special Education students, use 
Assignment Code 7755. 

24 

What assignment codes should I use 
to report Academic Intervention 
Services (AIS) for Grades K-6? 

You may use the following Assignment Code(s) 
based on your content area:  
5582 – English Language Arts; 5584 – Science;             
5585 – Social Studies; 5587 - Math 

25 

What assignment codes should I use 
to report Academic Intervention 
Services (AIS) for Grades 7-12? 

You may use the following Assignment Code(s) 
based on your content area:  
5592 – English Language Arts;  5594 – Science;             
5595 – Social Studies; 5597 - Math 

26 
How do I report A/B day classes on 
my BEDS Personnel Data Forms? 
 

You should include the classes taught on both A 
and B days, but not classes taught in a 
subsequent semester, such as spring. 

27 

Can I report the Assignment Code 
2612- Common Branch more than 
once on a single BEDS teaching 
form? 

No, the Assignment Code 2612 may only be 
reported once on a BEDS teaching survey. 

28 

If I teach Driver & Traffic Safety 
Education (DTSE) in a tuition based 
course, should I fill out a BEDS 
form? 

No, the PMF forms are only for credit bearing 
DTSE courses. 
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29 

If I alternate teaching the classroom 
and laboratory potion of DTSE every 
other day should I report two PMF 
assignment codes?  

Yes, each code should reflect the amount of time 
spent on that assignment. 
 

 
30 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
How do I decide if a course is a 
“Core” assignment? 
 

Courses that are identified by the State as “CORE” 
or “NOT CORE” will be locked on your ePMF form.  
 
  

The “Core Class” field will not be locked for certain 
assignments, allowing you to decide based on 
your knowledge about the class itself. For 
example, if your assignment is a Career and 
Technical Education class, it is a “core” class only 
if your students can use it for credit in a “core 
academic subject.” See the definition for “core 
academic subjects” in NCLB Fall 2013 
Supplement. Special education and other classes 
are CORE when teachers provide direct instruction 
in a "core academic subject" in grades K-12 as the 
teacher of record for that subject. 

  

For more information regarding core assignments, 
see the definitions of “core academic subjects” and 
'highly qualified teacher" at the following page: 
http://www.p12.nysed.gov/accountability/archives/
03-2008.html . 
 

31 

 
 
 
 
 
How should laboratory classes be 
reported?  

If offered in conjunction with science courses, lab 
courses should not be reported if the lecture and 
lab are taught to the same group of students by 
the same teacher.   
 
In the event that labs and lectures are taught by 
different teachers, each teacher should report the 
class separately using the same assignment code, 
with one teacher reflecting the lectures and one 
teacher reflecting the labs. 
 

32 

What if I cannot find an assignment 
code for a course that I teach?  

If none of the listed assignment titles correspond 
precisely with the title(s) of your assignment(s), 
please select the code number(s) that most 
accurately describes your assignment(s).   

http://www.p12.nysed.gov/accountability/archives/03-2008.html
http://www.p12.nysed.gov/accountability/archives/03-2008.html
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Each major subject area has a category “Other.”  
Select the code number for “Other” only if you 
cannot find another title that describes your course 
assignment (e.g. English teacher finds that none of 
the listed course titles in any way describes a 
literature course he/she teaches, that teacher 
should select the code number for “Other 
English.”) 

 


