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Basic Educational Data System (BEDS) Electronic Personnel Master File 
(ePMF) Teaching Positions 

Frequently Asked Questions on Completion of Personnel Data Forms 
2016-2017  

Revised Fall 2016 
 

For additional information regarding the ePMF refer to: 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/home.html  
 
For additional information on the Teacher Access and Authorization (TAA) system refer to: 
https://eservices.nysed.gov/taa/ 

 

 
Who Should Complete an ePMF Form 

Question Answer 

Who should complete an ePMF form? 

Those individuals employed by public school 
districts, charter schools, and BOCES that provide 
direct educational instruction to students. In most 
cases, it would be those individuals defined as 
teaching personnel.  

Who should not complete an ePMF form? 

 Individuals not employed on a regular basis; 

 Teachers working exclusively with non-public 
school students;  

 Teacher aides; 

 ROTC teachers; 

 Certified and non-certified teaching assistants;  

 Athletic Directors; and 

 Teachers on a leave of absence during the 
ePMF collection period.  

Do teachers returning from a leave of 
absence complete a personnel form upon 
return to school?          

If they return and the ePMF is open, they should fill 
out a form. If the substitute completed a form for 
the same assignments, the regular teacher should 
not complete an ePMF form. 

Should substitutes complete a personnel 
form? 
 

Substitute teachers, long-term or otherwise, are 
not covered by §3012-c, d unless they are also a 
teacher in the classroom teaching service and are 
serving as the teacher of record.  Districts/BOCES 
will need to collect data elements to support 
teacher of record determinations (Please see 
Sections B2, B3, D1, and M2 of the APPR 
Guidance document posted on EngageNY at: 
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-
new-york-s-annual-professional-performance-
review-law-and-regulations.).  Per diem subs 
serving as the teacher of record can be reported if 

http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/home.html
https://eservices.nysed.gov/taa/
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-new-york-s-annual-professional-performance-review-law-and-regulations
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on a long-term basis. As long as a “permanent” 
Teacher of Record is reported, additional teachers 
would not have to complete ePMF.  

Should an Athletic Director or Assistant 
Athletic Director complete an ePMF form? 

Only if they have some other reportable teaching 
assignment(s).  Athletic Directors are not 
reportable because they are considered outside of 
the core academic mission.   

Reporting my Location 

Question Answer 

What if I am teaching in more than one 
school within a district? 

You would select the district as your location on 
the ePMF form. 

In which school, district, or BOCES do 
teachers who work in one district, but are 
paid by another district complete an ePMF 
form? 

The teachers should complete an ePMF form in 
the district where they provide instruction. 

I am an itinerant teacher employed by one 
district, but teaching in two. How should I 
report this?  

Each district/BOCES where you are teaching an 
assignment should have loaded a Staff Snapshot 
record for you. When you log into TAA, you should 
see an ePMF form for each district. Complete the 
form in the district/BOCES where you are 
providing instruction to the students.  

 
Using the ePMF Application and Completing the Form 

 

Question Answer 

Where do I find the ePMF form? 

The teaching ePMF form is now completed 
electronically and can be found after logging into 
your Teacher Access and Authorization (TAA) 
account at https://eservices.nysed.gov/taa. 

Why don’t I see an ePMF form after I have 
logged into TAA? 

For teachers with existing TAA accounts the 
ePMF form will not be visible in TAA until a 
valid Staff Snapshot record with Field 8 
indicating “TEACHER” for 2016-17 is uploaded 
to Level 2. Check with your district data 
coordinator or building administrator if you do not 
see a form after a successful login. 

What is the deadline to complete an ePMF 
form? 

The Department will lock the application in 
February for teachers. Your district may require 
you to complete your form sooner. 

Do I need another PIN for the ePMF? 
 

No, NYSED has eliminated the PIN process for 
account creation. Please visit the following link 
regarding account creation: 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/document
s/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA201

https://eservices.nysed.gov/taa
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
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6-17.pdf  

Where do I get my PIN? 

NYSED has eliminated the PIN process for 
account creation. Please visit the following link 
regarding account creation: 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/document
s/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA201
6-17.pdf  

Will I have the opportunity to edit the data I 
entered on the ePMF form. 

Yes, only your assignment data, if you “Save” the 
data, you can return to it at a later date. You must 
finalize your form by clicking “Save and Submit,” 
which will lock your form to editing except for 
administrators who can “Unsubmit” to fix errors 
and “Resubmit” to finalize the changes. 

I noticed that my educational experience 
and employment information is already pre-
filled. Some of it is correct and some of it is 
not. What do I do?  

This data is reported from your district’s Staff 
Snapshot and is the official source for ePMF. 
Please contact your administrator if there is an 
error in what is reported, they will make the 
appropriate corrections.  

 
Reporting my Personal Information 

 

Question Answer 

What if my personal information on the 
ePMF form is incorrect? 
 

Your name, Teach ID, and date of birth are derived 
from the State Education Department’s Office of 
Teaching Initiatives. If some of this information is 
incorrect, you should contact that office. 
http://www.highered.nysed.gov/tcert/contact2.html 
The ePMF form is not updated as frequently as 
TEACH and may still display your prior name. You 
should still submit your ePMF form. 

If I am new to the district, how do I complete 
the question about educational experience? 
 

This data is reported from your district’s Staff 
Snapshot and is the official source for ePMF. 
Please contact your administrator if there is an 
error in what is reported, they will make the 
appropriate corrections.  

What should I include when I report salary 
on my ePMF form? 
 

This data is reported from your district’s Staff 
Snapshot and is the official source for ePMF. 
Please contact your administrator if there is an 
error in what is reported, they will make the 
appropriate corrections.  
 
 
 
 
 
 

http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/documents/EnhancementsinStaffDataCollectionandTAA2016-17.pdf
http://www.highered.nysed.gov/tcert/contact2.html
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Reporting Assignment Information 

 

Question Answer 

 
How do I determine which assignment 
codes to report? 

 
 
 

Refer to the “Teaching Assignment Codes” booklet 
for options and select the assignment that most 
closely reflects your assignment(s). Be sure to use 
assignment code listings from the appropriate 
school year; the codes are revised and updated 
annually to some extent.    
 
Note: Special education codes are listed at the 
end of the “Teaching Assignment Codes” booklet 
and should be considered as the first option for 
teachers teaching students with disabilities. Codes 
can be downloaded from the page where your 
ePMF form is located or from: 
http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/home.html  

 
How do I report a quarter or a semester 
class? 
 

Enter assignment codes only for those 
assignments you are teaching on BEDS Day and 
before the ePMF closes in February.  BEDS 
gathers a snapshot of assignments as of the first 
Wednesday in October. 

 
If I teach 5 classes of the same assignment 
code (e.g., Algebra I) with 25 students in 
each class, can I report one assignment 
with a total of 125 students? 

No, do not combine classes and student 
registration numbers.  Report each class 
separately showing the appropriate number of 
students for each class. 

Who should count Students with Disabilities 
in their registration numbers for a co-
teaching assignment? 
 

The General Education Teacher counts all 
students. 
 
The Special Education Teacher counts only those 
Students with Disabilities in the class. 

If I am a Librarian, what assignment code 
should I use? 
 

Use the assignment code: 7412 for Library Media 
Specialist; show mixed grade level as appropriate 
and the leave registration blank. 

What Speech assignment code should I 
use? 
 

Speech teachers who work with general education 
students. (Push-in or pull-out)- 3155: Corrective 
(not Special Education) 
 
Speech teachers who work with special education 
students. (Push-in or pull-out)- 7755: Education of 
the Speech or Language Impaired 
(All Levels) 
 
Speech Therapists, Speech Language 
Pathologists, etc. are non-teaching professionals 

http://www.p12.nysed.gov/irs/beds/PMF/home.html
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and do not fill out ePMF. Their information is 
reported in SIRS via Staff Snapshot and Staff 
Assignment by the district.  

Can you give specific examples of how 
“specials” should be reported (e.g., Music, 
Art, Physical Education, etc.)? 

Regarding “specials,” you should report all 
courses on BEDS Day first and then with the 
remaining assignments, report as many classes 
possible capturing the various grade levels. Do 
not combine classes and student registration 
numbers. Report each class separately showing 
the appropriate number of students for each class. 
For example, grade 4- 25 students, grade 4- 23 
students, grade 5- 20 students, etc.  

How should I note instrumental/ music 
lesson groups for Music? 

Regarding Music, you should report all Music 
courses on BEDS Day first and then with the 
remaining assignments, report as many 
instrumental/music lessons that you would have 
on BEDS Day.  

What assignment codes should I use to 
report Academic Intervention Services (AIS) 
for Grades K-6? 

You may use the following assignment code(s) 
based on your content area:  
5582 – English Language Arts; 5584 – Science;             
5585 – Social Studies; 5587 - Math 

What assignment codes should I use to 
report Academic Intervention Services (AIS) 
for Grades 7-12? 

You may use the following assignment code(s) 
based on your content area:  
5592 – English Language Arts;  5594 – Science;             
5595 – Social Studies; 5597 - Math 

What is the difference between 
Developmental Reading and Remedial 
Reading? 

Developmental reading courses tend to have 
students that excel in reading, where remedial 
reading courses may not.  

How do I report A/B day classes on my 
BEDS Personnel Data Forms? 
 

You should include the classes taught on both A 
and B days, but not classes taught in a 
subsequent semester, such as spring. 

Can I report the assignment code: 2612- 
Common Branch more than once on a 
single BEDS teaching form? 

No, the assignment code: 2612 may only be 
reported once on a BEDS teaching form. 

If I teach Driver & Traffic Safety Education 
(DTSE) in a tuition based course, should I fill 
out a BEDS form? 

No, the PMF forms are only for credit bearing 
DTSE courses. 

If I alternate teaching the classroom and 
laboratory portion of DTSE every other day 
should I report two PMF assignment codes? 

Yes, each code should reflect the amount of time 
spent on that assignment. 
 

How should laboratory classes be reported? 

If offered in conjunction with science courses, lab 
courses should not be reported if the lecture and 
lab are taught to the same group of students by 
the same teacher.   
 
In the event that labs and lectures are taught by 
different teachers, each teacher should report the 
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class separately using the same assignment code, 
with one teacher reflecting the lectures and one 
teacher reflecting the labs. 

What if I cannot find an assignment code for 
a course that I teach? 

If none of the listed assignment titles correspond 
precisely with the title(s) of your assignment(s), 
please select the code number(s) that most 
accurately describes your assignment(s).   
 

Each major subject area has a category “Other.”  
Select the code number for “Other” only if you 
cannot find another title that describes your course 
assignment (e.g. English teacher finds that none of 
the listed course titles in any way describes a 
literature course he/she teaches, that teacher 
should select the code number for “Other 
English.”) 

 


