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The following questions and answers address some of the important issues raised 
by requests for clarification of the federal and State requirements for prior written 
notice.  This document will periodically be updated.  This guidance does not impose 
any requirements beyond those required under applicable law and regulations.  This 
document supersedes any previously issued guidance on this topic. 
 
If you have questions regarding prior written notice, you may submit them to the following 
mailbox:  SEFORMS@mail.nysed.gov. 
 
REQUIREMENTS OF PRIOR WRITTEN NOTICE 
 
1. Do the regulations indicate that Prior Written Notice must include the Parent’s 

Guide to Special Education? 
 
 A district may provide the Parent’s Guide at the same time the district provides the 

parent with the Procedural Safeguards Notice and prior written notice seeking 
consent for the initial evaluation.  However, there is no requirement that the Parent’s 
Guide to Special Education be provided to a parent at the same time the parent is 
given prior written notice.  Section 4402(7) of the Education Law requires that a copy 
of the handbook be provided as soon as practicable after the student has been 
referred for evaluation to the Committee on Special Education (CSE). 

 
2. Many districts write goals for students after the initial and annual review 

meetings and then send a copy of the revised individualized education 
program (IEP) home.  Is that sufficient as the "notice of recommendation?"  Is 
it compliant? 

 
 No.  Sending the IEP to the parent is required, but the IEP does not provide all the 

information that is required in prior written notice (notice of recommendation). 
 
3. Can the district meet its requirement to provide the parent with prior written 

notice and seek parental consent at the CSE or Committee on Preschool 
Special Education (CPSE) meeting if the: 
a) prior written notice form is completed at the meeting and given to the parent 

AND 
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b) parent signs consent? 
 
 Yes, if the parent agrees to sign the form at that time.  However, the parent has the 

right to consider the information in prior written notice prior to providing/not providing 
consent. 

 
4. Is prior written notice required when a district does not agree to (i.e., refuses) a 

request from a parent, including parental requests that arise when parents 
share their concerns for the education of their child during a CPSE or CSE 
meeting relating to the development of the IEP? 

 
 Yes, but only if these parent requests are made in writing to the district or at a 

Committee meeting and relate to the identification, evaluation, educational placement 
of the student or the provision of a free appropriate public education (FAPE) to the 
student. 

 
5. Is prior written notice to be used when a CPSE or CSE meeting is not held? 
 

Prior written notice is required whenever the district proposes or refuses to initiate or 
change the identification, evaluation, or educational placement of the student or the 
provision of FAPE to the student. This would include a district’s refusal to conduct a 
Committee meeting. In addition, if an IEP is amended without a meeting after the 
annual review, prior written notice is still required to notify the parent of changes 
agreed to. 

 
6. Is prior written notice required for a student who has not received any services 

and is a referral from a parent? 
 
 Yes. 
 
7. Is enclosing the IEP developed for the student with prior written notice 

required? 
 
 No.  While a copy of an IEP must be provided to a parent, there is no regulatory 

requirement that an IEP must be an enclosure with or part of prior written notice.  The 
notice must describe action(s) proposed or refused by the Committee. 

 
8. Examples of completed sections provide information that is much more 

detailed than our district provides.  I am concerned that CSE/CPSE secretaries 
often are asked to complete and send out these forms but do not have access 
to this detailed information.  How are we to handle the increased manpower 
needs to complete these forms in such detail? 

 
 While regulations require that prior written notice generated during the 2011-12 

school year and beyond use the State’s form, the form does not add any new IEP 
content requirements than were previously required by State law and regulation. It is 
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the district's responsibility to establish procedures to ensure that information required 
in prior written notice to parents contains all the federal and State required 
information. 

 
9. Must the prior written notice be translated into the native language of the 

parent? 
 

Prior written notice must be provided in language that is understandable to the public 
and in the native language, or other mode of communication, used by the parent 
(unless not feasible to do so). The Department has translations of the prior written 
notice form available in several languages. 
 
Each school district is responsible for translating any information they add to the 
notice into the applicable language.   

 
TIMELINE TO PROVIDE PRIOR WRITTEN NOTICE 
 
10. What is meant by reasonable time to receive notice of recommendation? 
 
 A school district is required to provide prior written notice (notice of recommendation) 

to the parents of a student with a disability a reasonable time before the school 
district proposes or refuses to initiate or change the identification, evaluation, or 
educational placement of the student or the provision of FAPE to the student.  
Federal and State law and regulations do not define the term "reasonable," since 
what is 'reasonable' may differ in individual situations, and any one timeline would be 
too rigid.  The school district should consider such factors as:  schedules of the 
student, the school and parent; the nature of the issue; and any extenuating 
circumstances in individual situations when determining the reasonable time frame 
for providing prior written notice in each instance.  Such time frame must allow the 
parent time to fully consider the change and determine if he/she has additional 
suggestions, concerns, questions, etc., and/or if he/she is going to challenge the 
recommendations of the CSE or CPSE. 

 
11. After a CPSE/CSE meeting, is a district required to send prior written notice to 

the parent regarding the recommended services before forwarding the 
recommendation to the Board of Education (BOE) meeting or can the district 
send the prior written notice after the BOE approves the recommendation of 
the CSE/CPSE?  If the district sends the notice to the parent before the BOE 
approves, is the district required to send a second letter to the parent 
indicating that the BOE approved the recommendation? 

 
Whether prior written notice is sent to the parent before or after forwarding the 
recommendation to the BOE is a matter of local discretion. The CSE must provide 
prior written notice to the parent a reasonable time before the school district initiates 
or changes the identification, evaluation, or educational placement of the student or 
the provision of FAPE to the student.  The BOE has a role to implement the student’s 
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IEP and must, in accordance with Education Law, provide a separate notice to the 
parent upon a recommendation of the BOE to implement the IEP or to remand the 
recommendation back to the Committee or to establish a second Committee to 
develop an IEP for the student. 

 
CONSENT 
 
12. Will the State develop a parent consent form to be used with prior written 

notice when consent is required? 
 

 There is no regulatory requirement that the parent consent form be on a form 
developed by the Commissioner.  The Department will, however, consider developing 
a model parent consent form. 

 
INITIAL/REEVALUATION 
 
13. On Attachment 3 under the Description of the Proposed Initial or Revaluation, it 

states, "if the district is proposing to base its initial or reevaluation on existing 
information, the form must still identify the evaluations to be considered as 
part of the evaluation."  Does the district need to include this information if no 
additional information is needed?  Is it required that specific assessments be 
named? 

 
 Section 200.5(a)(5)(i) of the Regulations of the Commissioner of Education states 

that upon receipt of a referral for initial evaluation or prior to conducting a 
reevaluation, prior written notice shall include a description of the proposed 
evaluation or reevaluation.  Section 200.5(a)(6)(i) states that if the committee and 
other qualified professionals, as appropriate, determine that no additional data are 
needed to determine whether the student continues to be a student with a disability 
and to determine the student’s education needs, the school district must notify the 
parents of that determination and the reasons for that determination. 

 
 Based upon these two regulatory citations, a district must provide a description of the 

initial or reevaluation, whether new data are needed or not.  The examples used in 
Attachment 3 clarify that this description can identify the type of assessment ((e.g., 
language assessment, psychological assessment, etc.), without identifying the 
specific tests (e.g., Vineland Social Emotional Early Childhood Scale). 

 
14. In the situation wherein prior written notice of a proposed initial evaluation is 

sent prior to the CSE meeting, does the reference to the “committee’s 
recommendations” refer to the CSE Chairperson’s receipt of referral and 
proposed action to evaluate? 

 
Yes. Prior written notice sent prior to a Committee meeting regarding an initial 
evaluation refers to the Committee chairperson’s receipt of referral and the district’s 
proposed action to evaluate.  It could also refer to any recommendations made by the 
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group that includes the CSE, and other qualified professionals, as appropriate, that 
must review existing evaluation information on the student as part of the district’s 
proposed initial evaluation, pursuant to section 200.4(b)(5) of the Regulations of the 
Commissioner of Education.  

 
15. For initial evaluation scenarios – What do we write in the section for 

"Description of Evaluations used in decision . . ." when a parent is the referring 
agent and does not provide evaluation or report documentation for referral? 

 
 This section of the IEP documents the relevant facts that are the reason/basis for an 

initial evaluation to occur.  There may be cases where there are no prior 
assessments, records or reports, in which case, that is what would be documented in 
this section. 

 


